Szakmai információk
hiteles forrásból
Szeszipari, élelmiszerbiztonsági szakembereink:
70/3461346
30/7005340
Ladi Csaba
okleveles élelmiszermérnök
Kószó Gábor
okleveles élelmiszermérnök
Számoljunk egy kicsit:
Aki eddig bérfőzetett - pláne nagyobb mennyiséget - annak nem kérdés: 100 liter pálinka kifőzéséért manapság átlagosan 70-100000 forintot fizetünk. Ebben az esetben nagyjából 3 év alatt térül meg befektetés egy 100 literes szimplafalú keverős készülék vásárlása esetén.
Ezek a készülékek, megfelelő karbantartás mellett általában két generáción (30-50 éven) keresztül szolgálják tulajdonosaikat, pláne így, hogy egy évben a megengedett legtöbb 100 liter pálinkát kifőzzük, mindösszesen két három héten keresztül használjuk a főzőnket. Tehát a pálinkafőzőkre fordított pénz néhány év alatt megtérül, utána már jövedelmez, mert nem kell bérfőzdébe menni, szinte ingyen főzhetünk. Nem is beszélve arról, hogy mennyivel jobb lesz pálinkánk minősége. Illetve érdemes egy pillantást vetni a kereskedelmi forgalomban kapható pálinkák áraira. Egy liter jobb pálinka nemritkán 10000-15000 ezer forintos literenkénti áron kapható. Vezessük végig a folyamatot egy igazi kedvenc klasszikus példáján:
Szilvapálinka, hozzávalók:
100 kg szilva szezonban termelőtől étkezési minőségben: 8000-10000 Ft
Cefrézés kiegészítői: 600 Ft
Lefőzés energiaköltsége: 2000 Ft
Átlagos kihozatal 10 liter 45 V/V %-os kiváló szilvapálinka.
Mivel hobbi, a hétvégi ráfordított időt nem számolom fel költségként.
Egységköltség: 1000-1300 Ft/liter
Amennyiben saját gyümölcsből rőzsével vagy egyéb olcsó faanyaggal fűtünk:
Egységköltség: 200-300 Ft/liter
Ezért nem érdemes a fa alatt rohasztani.
Amennyiben e nemes magyar ital főzését hobbiként kezeljük, pláne nem hiányozhat udvarunkból egy kisüsti főző, hogy büszkén kínálhassuk barátainkat saját, mesteri házi pálinkával.
Nem elég a jó pálinkafőző!
Tudás is kell a csúcsminőségű párlatok elkészítéséhez!
Ezért szakmai oktatásunkat 80% kedvezménnyel biztosítjuk a nálunk kisüsti pálinkafőzőt vásárlóknak!
Helyszín:
Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar.
az egyetem újranyitását követően!
Egylépcsős pálinakfőző bemutatófőzés a kisüsti oktatás napján!