Szakmai információk
hiteles forrásból
Szeszipari, élelmiszerbiztonsági szakembereink:
70/3461346
30/7005340
Ladi Csaba
okleveles élelmiszermérnök
Kószó Gábor
okleveles élelmiszermérnök
Elkészült új webáruházunk több funkcióval, infóval és tartalommal!
Üst térfogat |
Tömeg |
Hűtő térf. |
Hűtőspirálok |
DES-1961 |
|
Pálinkafőző 60l | 54 | 200 | 6 | ||
Pálinkafőző 80l |
64 | 200 | 6 | ||
Pálinkafőző 100l |
74 | 200 | 6 | ||
Pálinkafőző 100l leengedőcsapos |
79 |
200 | 6 |
epruvetta vásárlási kedvezmény
keverőmotor vásárlási kedvezmény
Rozsdamentes, átfolyós hűtő (a tartályos hűtő helyett) | |
Keverőmotor (kézi keverőkart is küldjük) | |
Folyamatos szeszfokoló (epruvetta) | |
Gázzsámoly 10 kW (60 literes üsthöz) | |
Gázzsámoly 15 kW (80-100 literes üsthöz) | |
20-60 mbar állítható reduktor |
Mintadarabok megtekinthetők: 34, 60, 80, 100 literes Budapest
A készülékek rozsdamentes, tányéros átfolyós hűtővel is rendelhetők!
Átfolyós hűtő
Képek, részletes leírás ide kattintva!
Átfolyós hűtő működési elv:
A hűtő a pálinkafőző üstben előállított gőz kondenzálásra és a párlat hűtésére szolgál. A páracsövön áthaladó gőz a hűtő felső tányérjaihoz érve a belső palást felé áramlik. A hűtő külső tartályában lévő hideg víz hűti a lemezt, ezen keresztül pedig a belső hengerben áramló gőzt.
A hengerpaláston kondenzálódott folyadék a hűtő alsó gyűjtőtálcába, majd a kifolyóíven keresztül a párlatgyűjtő edénybe folyik.
Előnyök:
Használatához csapvíz vagy egyéb stabil nyomású vízbetáp kell, mivel a hűtőben folyamatos, lassú vízáramlást kell fenntartani!
Átfolyós hűtő vízfogyasztás kalkuláció:
Teljes főzési idő 100l üsttel | 3 óra |
Ebből a lepárlás ideje | 2 óra |
Hűtő vízigénye | 75 l/óra |
Össz. felhasznált víz | 150 liter |
Víz és csatornadíj | 700 Ft/m3 |
1 lepárlás hűtővíz költsége | 105 Ft |
Éves költség 20 főzés esetén | 2 100 Ft |
1 liter párlat vízköltsége |
25 Ft |
Következtetés: A pálinkafőző hűtőjének kiválasztásakor nem a szükséges hűtővíz mennyisége az elsődleges szempont, hiszen annak költsége elhanyagolható. Sokkal fontosabb a víztartály anyaga, a párlatkör (spirál, tányérsor) tisztíthatósága, illetve a lepárló élettartama.
A DES 60-100l termékcsaládhoz külön is vásárolható hűtő:
|
Tartályos hűtő 200l, 6 spirál |
Rozsdamentes tányéros, átfolyós hűtő |
A pálinkafőző szerkezeti elemei:
tartályos hűtő: 6 spirálos hűtőberendezéseink lényegesen jobb hatásfokú, víztakarékos hűtést tesznek lehetővé! Használatuk nyári időszakban sem jelent problémát! A desztillált gőz teljes mértékben kondenzál (kicsapódik), nincs párlat és aroma-anyag "szökés"! Minden értékes aromakomponenst visszakapunk folyadék formában! 60 literes mérettől mindenképp a 6 spirálos hűtőket javasoljuk!
Beépített fenékkeverő: Megakadályozza a legsűrűbb cefre leégését is a 4 ponton rögzített stabil kétkarú láncos fenékkeverő. Keverés hatására a hőmérséklet eloszlás és a lepárlás egyenletes lesz. A beépített keverő gyorsabb lepárlást, kevesebb fűtőanyag felhasználást és tisztább középpárlatot (jobb pálinkát) eredményez. Egy cefrefőzés, keverővel átlagosan 3 óra, keverő nélküli üstök esetén 6-7 óra. Keverő mindenképp kell a cefrefőző üstbe. A keverőlánc a saját súlyánál fogva felveszi az íves fenéklemez alakját, hogy a lehető legjobban felkeverje a cefrét. Mivel a cefre keverés közben olajozza a láncot, ezért nem koptatja a fenéklemezt.
Vízzár: A kupola és az üst csatlakozásának tömítése a legmodernebb, vízzáras technikával történik. A vízzáras tömítés a legbiztonságosabb módszer, mivel megakadályozza, hogy a készülékben túlnyomás alakuljon ki. Ezek a vízzáras pálinkafőzők sosem robbanhatnak fel, biztonságosan használhatók.
Vízzáras csatlakozású páracső:
A páracső kapcsolódása szintén biztonsági, vízzáró csészéken keresztül történik.
Billenthető üstház: Robosztus, hosszú billentő kar és egy hátsó billentést rásegítő fogantyú segítségével gyorsan és biztonságosan tudjuk üríteni az üstben visszamaradt slempét. Üstház festése: fekete kandallófesték.
Belső hővédő lemez: A 100 literes pálinkafőző üstházában egy a tűzteret körülfogó lemez talható, amely védi az üstházat a túlzott hőhatástól. A kisebb berendzésknél erre nincs szükség, mivel a fűtéshez megfelelő hőmennyiség lényegesen kisebb.
Fűtési mód: Fa és gáztüzelési lehetőség. Fa vagy gáz tüzeléssel nagyobb mennyiségű cefre is kényelmesen kifőzhető. A szimplafalú üstök jellemzője, hogy rendkívül enerigatakarékosak. 80 liter cefre kifőzéséhez egy száz literes üstben 20-25 kg keményfa vagy 3-3,5 kg PB gáz szükséges.
Lepárlás ideje:
Cefrefőzés tele üst esetén (80l): átlagosan 3 óra.
Finomítás tele üst esetén átlagosan 4 óra.
Vörösréz: A készülék 99 %-nál nagyobb tisztaságú vörösréz lemezből készül. Amelyet a Tüv bevizsgálási tanúsítvány bizonyít. A vörösréznek fontos katalizátor szerepe van a lepárlás során. Egyrészt serkenti új lepárlási aromák létrejöttét, másrészt megköt a cefréből származó szennyező komponenseket, mint például mérgező hidrogén cianidot és szúrós szagú kénvegyületeket.
Bevizsgálva: Készülékeinket a TÜV Rheinland német minőségbiztosító vizsgálta be. A készülékek a higiéniai és kémiai vizsgálatoknak egyaránt magasan megfeleltek. Otthoni főzéshez kizárólag gyári, bevizsgált, a magyar hatóság által elfogadott készülékek használhatók. A készülék származását igazolni kell.
Javasolt kifőzhető cefremennyiség: Száz literes pálinkafőzőt abban az estben érdemes vásárolni, amennyiben egy évben 500 liternél több cefre áll rendelkezésére, vagy időhiány végett gyorsan le szeretne tenni a pálinkafőzésről.
Párlat minőségének bizonyítéka: Készülékeinkkel főzőtt párlatok 2012-ben az I. Pálinka Világ Kupán /Gyula, Budapest/ valamint a XX. Magyar Országos Pálinka Versenyen ezüst- és arany érmeket nyertek. Ez a pálinkaverseny jelen pillanatban az ország legnagyobb, a Pálinka Nemzeti Tanács által is elismert versenye.
Legkevesebb lefőzhető mennyiség: Mivel otthon jellemzően egy üsttel rendelkezünk az első főzést (cefrefőzést) és a második főzést (finomítást) is ugyanazon üsttel végezzük. 80-85 liter cefréből jellemzően 15-20 liter alszesz keletkezik. Egy szimplafalú 100 literes üsttel már 10-15 liter alszesz is finomítható. Ez nagy előnye a szimplafalú üstöknek a duplafalúakkal szemben, amelyeket legalább 40-50 százalékig fel kell tölteni.
Fizetési lehetőségek: előre utalással vagy az átvétel helyszínén készpénzben.
Van kérdése?
Forduljon hozzánk bizalommal!
Élelmiszer és szeszipari mérnök szakembereink elérhetőségei:
0670/346-1346
0630/700-5340
Várjuk hívását hétfőtől vasárnapig reggel 8-tól este 10 óráig!
|
Nem elég a jó pálinkafőző!
Tudás is kell a csúcsminőségű párlatok elkészítéséhez!
Ezért szakmai oktatásunkat 80% kedvezménnyel biztosítjuk a nálunk kisüsti pálinkafőzőt vásárlóknak!
Helyszín:
Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar.
az egyetem újranyitását követően!
Egylépcsős pálinakfőző bemutatófőzés a kisüsti oktatás napján!